Intolerance laktózy? Přečtěte si víc!

 

Bez laktózy, krémové, jemné & taaak dobré!

Vyšší kvalita života: dopřejte si výborně nakombinovaný jídelníček se vším, co Vám dělá dobře. Stále více lidí se rozhoduje pro tuto moderní, vědomou formu výživy.

S produkty LACTO Zero bere firma Ehrmann v úvahu všechna přání spotřebitele: jogurty LACTO Greek Style mají nízký obsah laktózy (laktóza <0,1 g/100 g) a vystačí si zcela bez lepku. A nadto ještě další báječný vedlejší efekt: Ehrmann LACTO Zero je, tak jako všechny mléčné produkty, důležitým zdrojem vápníku! Ideální pro všechny, kdo si chtějí vědomě vychutnat zdravé stravování. Na další straně obdržíte podrobné informace k tématu snášenlivosti potravin. Myslete ale přitom na to, že při otázkách zdraví je vždy nejlepší osobní konzultace s lékařem.

Nesnášenlivost laktózy: když požitek z mléka vede k potížím

Vypijete latte macchiato, pochutnáte si na zmrzlině nebo na jiném mléčném produktu – a poté se dostaví nadýmání, dostanete křeče do břicha, pocit plnosti, škrundání žaludku nebo průjem? Pak patrně trpíte citlivostí na laktózu nebo možná máte intoleranci laktózy, známou také jako nesnášenlivost mléčného cukru či laktózy, tzn. nesnášenlivost mléka a mléčných produktů, kterou v České republice trpí až 200.000 lidí.

Příčina:  Nesnášenlivost laktózy  - nedostatek enzymu laktázy

Mléko patří k základním potravinám lidí; miminka rostou díky mateřskému mléku. Ale s pokročilým věkem u mnoha osob klesá snášenlivost mléčných výrobků, jako jsou např. jogurty, zmrzliny či tvarohové produkty.  Zřídkakdy je nesnášenlivost laktózy už vrozená. Při intoleranci laktózy tělo neumí strávit mléčný cukr (laktózu). Může za to nízká produkce enzymu laktázy. Tento enzym potřebuje tenké střevo, aby tělo mohlo strávit mléčný cukr. Mléčný cukr, tzv. disacharid, se ve střevě dělí na dvě části, na galaktózu a glukózu (hroznový cukr), které tělo využívá k získávání energie. Když enzym laktáza chybí, dostane se nestrávená laktóza do tlustého střeva, tam kvašením vznikne kyselina mléčná a plyny, což vede potížím a projevům typických při intoleranci laktózy. Pozor: nebezpečí záměny! Alergie na kravské mléko (na bílkovinu kravského mléka) má podobné symptomy jako intolerance laktózy, ale projevuje se závažnějšími příznaky. Tyto alergické reakce jsou ale na rozdíl od intolerance laktózy nesprávnou reakcí imunitního systému a v tomto případě by měl být okamžitě vyhledán lékař.  


Důsledky: více než nevolnost

Intolerance laktózy se často projevuje nejen nadýmáním, bolestmi břicha nebo průjmem, ale může vést až k nespecifickým symptomům jako jsou únava, depresivní nálada, bolesti končetin, vnitřní neklid, pocity závrati, nárazové nadměrné pocení, bolesti hlavy, pocit vyčerpanosti, nervozita, poruchy spánku, akné nebo poruchy koncentrace. Tyto symptomy narůstají s množstvím konzumace laktózy.

Intolerance laktózy často vede k tomu, že se mléku a mléčným produktům vyhýbáme a zčásti z našeho denního jídelníčku i zmizí. V důsledku toho hrozí nebezpečí nedostatku vápníku. Dlouhodobé nedostatečné zásobování těla vápníkem může z dlouhodobé perspektivy vést k osteoporóze (řídnutí kostí). Proto je důležité, obzvláště při intoleranci laktózy, dbát na dostatečný přísun vápníku!

Ehrmann LACTO Zero je, tak jako všechny mléčné produkty, důležitým zdrojem vápníku.

Diagnóza – zjištění intolerance laktózy

Jak jsme právě vysvětlili, patří nadýmání, nafouklé nebo na omak citlivé břicho, nevolnost, škrundání žaludku, křeče v žaludku nebo průjmy k typickým příznakům intolerance laktózy. Vyskytnou-li se tyto symptomy krátce po konzumaci mléka nebo mléčných produktů – např. tvarohu, smetany, jogurtu, zmrzliny nebo jiných pokrmů, které mohou obsahovat laktózu i ve skryté formě – např. koláč nebo čokoláda, pak se doporučuje test na intoleranci laktózy. Existuje několik možností, náklady na ně může částečně převzít pojišťovna. Váš lékař Vám rád poskytne další informace.

Domácí test: vyskytnou-li se popsané symptomy po vypití jedné sklenice mléka na lačno, je podezření na intoleranci laktózy vysoké. V takovém případě doporučujeme odbornou konzultaci s lékařem pro potvrzení nebo vyvrácení intolerance laktózy.

Testovací dieta: předpokládá zhruba dva týdny úplného se zřeknutí potravin, které obsahují laktózu. Výběr a příprava jídel vyžaduje v tomto období zvláštní obezřetnost, neboť mnoho potravin obsahuje skryté mléčné složky nebo laktózu. Pokud potíže po této dietě zmizí, je pravděpodobnost intolerance laktózy vysoká. V takovém případě doporučujeme odbornou konzultaci s lékařem pro potvrzení nebo vyvrácení intolerance laktózy.

Test intolerance laktózy u lékaře: lékař Vám dá vypít určité množství rozpuštěné laktózy (mléčného cukru). Když se poté hladina krevního cukru nezvýší, je vysoká pravděpodobnost, že v těle je nedostatek enzymu laktázy, který zabraňuje tomu, aby se laktóza (mléčný cukr) správně štěpila a trávila.

H2-test dýcháním: při podezření na intoleranci laktózy obdržíte od lékaře roztok laktózy k vypití. Trpíte-li intolerancí laktózy, lze poté ve vydechnutém vzduchu zjistit přítomnost vodíku (H2).

Genetický test: Nechte si v laboratoři vyšetřit stěr z tváře na genetické změny. Následná analýza zjistí, zda je absence enzymu laktázy ve Vašem těle geneticky podmíněna, což vede k intoleranci laktózy. Tyto testy dělají lékaři a lékárníci.

Co dělat při intoleranci laktózy?

Dospělí jedinci přijmou zpravidla cca 20 až 30 g laktózy denně. Litr kravského mléka obsahuje kupř. až 50 g, sklenice mléka asi deset gramů mléčného cukru. Příčina intolerance laktózy se dá těžko léčit, protože je skoro vždy důsledkem chybějícího, tělu vlastnímu, enzymu laktázy. Pomůže pouze přechod na stravu bez laktózy nebo alespoň na stravu s nízkým obsahem laktózy.

Pokud trpíte intolerancí laktózy, měli byste se vzdát nejen plnotučného mléka, ale i kondenzovaného mléka, podmáslí, sušeného mléka, smetany a jiných jídel a nápojů, které obsahují mléko. Potraviny bez laktózy nebo bez mléka jsou následující: ovocné šťávy, minerální vody, čaj, káva, čerstvé ovoce a zelenina, ořechy, luštěniny, brambory, těstoviny a rýže, obilí a obilné vločky, bezlaktózové mléko a mléčné produkty, maso, ryby, slepičí vejde, med a marmelády.

Následující potraviny mohou obsahovat nízké množství laktózy ve „skrytých“ přísadách:

Konzervovaná zelenina jako např. okurky, pečivo, směsi s müsli, uzeniny a šunka, rybí konzervy a hotová jídla, margarín, dressingy do salátů, majonéza, pesto, pomazánky na chléb, potraviny s lékořicí, směsi koření, potravinové doplňky v tabletách, jako sladidla nebo vláknina, aromata, zahušťovadla a pojiva.

Skrytá nebezpečí: mléčný cukr, resp. laktóza nemusí být pod tímto názvem označena mezi přísadami. Laktóza je často užitá jako základ aromat nebo jako emulgátor, např. v uzeninách, a nemusí proto být mezi přísadami uvedena. I mnoho léků obsahuje bázi laktózy, toto je ale pak uvedeno v příbalovém letáku.

Příjem laktázy: přípravky s přísadou laktázy mohou při intoleranci laktózy pomoci. Musí být ale podávány bezprostředně před jídlem obsahující laktózu a jsou k dostání volně bez receptu. Dávkování se řídí podle individuálního stavu jedince.

Intolerance laktózy v běžném životě a na dovolené

Při nákupu potravin dbejte zvýšené pozornosti na přítomnost mléka nebo mléčných produktů v daném výrobku. V restauracích nebo jídelnách se nestyďte zeptat – stále více zařízení bere na intoleranci laktózy ohled. Na dovolené nebo na služební cestě do zahraničí se doporučuje zvýšená opatrnost: téma intolerance laktózy (ještě) není všude bráno vážně.

Tip pro požitkáře: LACTO Zero nabízí milovníkům jogurtů absolutní spokojenost a požitek při 0 % laktózy!

Rady a pomoc

Myslete prosím stále na to, že nic nenahradí osobní konzultaci s Vaším lékařem!

Důležitá připomínka: Informace na této webové stránce slouží pouze k informačním účelům a v žádném případě nenahrazují osobní poradenství, vyšetření nebo diagnostiku u aprobovaného lékaře. Uvedené informace v žádném případě neslouží k samostatnému určení vlastní diagnózy a následné medikaci.